Vooruitziend bouwen: lift verhoogt je wooncomfort en veiligheid

Steeds meer woningen worden tegenwoordig voorzien van een lift. Daar zijn verschillende redenen voor, maar comfort en veiligheid zijn de twee grootste pro’s. De investering is echter niet vanzelfsprekend. Hou daarom al tijdens de ruwbouwfase rekening met latere implementering van een lift.

Langer zelfstandig wonen

Een lift plaatsen, betekent vaak dat je langer thuis kan blijven wonen. Een lift is trouwens goedkoper dan de andere alternatieven om trappen toch maar te vermijden. Je kan bijvoorbeeld een bungalowtype bouwen, zonder trappen of verdieping. Dat impliceert een grote bebouwde oppervlakte en dit is gezien de hoge grondprijzen een dure oplossing. Bovendien is een dergelijk huis ook duurder omdat het een grotere grondplaat, een groter dak en een grotere gevel veronderstelt. Verder resulteert een lift in de woning ook in een groter comfort, niet alleen om jezelf maar zeker ook om grote en zware objecten te verhuizen of te verplaatsen.

Investering uitstellen?

Een huislift vergt een aanzienlijke investering. Je hoeft de lift echter niet meteen te integreren tijdens de bouw. Als je tijdens de ruwbouwwerken de nodige voorzieningen treft, kan je de lift later plaatsen als de nood groter is en je budget het weer toelaat. Belangrijk is alleszins dat de lift aan strenge veiligheidsnormen voldoet en geplaatst wordt volgens de Europese Richtlijnen.

Vereisten

Welke elementen zijn noodzakelijk om later een lift te kunnen plaatsen? Ten eerste moet je over een voldoende dragende schacht beschikken. Die schacht kan je tijdelijk gebruiken als berging. Belangrijk is ook dat je voorziet in deuropeningen met lintelen op 2.25m. Dat is nodig omdat automatische deuren een hoger linteel vereisen dan andere deuren.

De liftput is afhankelijk van het type, maar varieert van 1 m tot 1 m 40. Verder is er een uitloop van de schacht noodzakelijk van ongeveer 3,50 m vanaf de vloer van de hoogste stopplaats. Besteed ook de nodige aandacht aan de nutsvoorzieningen en leidingen: elektriciteit (3 fasen) in de machinekamer, een telefoonleiding in de lift, verluchting naar machinekamer en schacht.

Wat de grootte betreft, start men best met een schacht van 1 m 30 breedte bij 1 m 25 diepte. Dan heb je een kooi van 82 cm breedte bij 90 cm diepte. Als je de schacht vergroot tot 1m40 bij 1m50, kan een standaardrolstoel de lift gebruiken.

Prijs

Voor de markt van de privé-liften kan je bij iedereen terecht voor een traditionele lift. Meestal zal de prijs hiervan hoger liggen. Enkele fabrikanten maken echter met dezelfde basiscomponenten een standaardmodel dat door zijn productie een stuk economischer is voor het budget en daardoor meer toegespitst is op de particuliere markt.

Een huislift kost je ongeveer 13.400 euro voor 2 stopplaatsen en 15.250 met 3 stopplaatsen. Voor een kleiner budget kan je een hefplatform plaatsen voor mindervaliden. Hoewel dit niet als lift bestempeld mag worden, wordt het door sommigen toch gelabeld als “Huisliften of Homelift”.

Een hefplatform mag enkel geplaatst worden om 1 verdieping te overbruggen, werkt met een bediening die je permanent moet induwen, heeft een snelheid van 0,10m/s. en heeft steeds manuele draaideuren. Dit hefplatformsysteem valt ook niet onder de Europese Richtlijnen. Als men op een hefplatform al een optie neemt, komt men al op dezelfde prijs voor een lift volgens de Richtlijnen.

Verbruik

Een lift verbruikt natuurlijk elektriciteit. Meestal werkt men met een motor van 2.9 kW tot 4.7 kW. Voor een rit van 3 stopplaatsen, op en neer, komt dit op ongeveer 0,01 euro voor het zwaarste model.


Huisliften

Enkel een gepersonaliseerde aanpak garandeert u de perfecte huislift. We overwegen met u de voor-en nadelen per huislift in combinatie met de beste prijs-kwaliteit. Wij beogen een unieke oplossing op maat van uw huis.

Trapliften

Traplift gezocht? Dan zit je hier goed! Strobbe Mobility Solutions wil u graag helpen met de keuze voor een traplift. We zijn gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van liftsystemen zoals trapliften. Wanneer uw trap uw mobiliteit in de weg staat, heeft Strobbe Mobility Solutions de meest geschikte, veilige en betrouwbare oplossing in huis. Voor een traplift prijs contacteer ons vrijblijvend.

Tags: Plateaulift: Kom nu zelf onze hefplateaus bekijken en uitproberen in één van onze ✓5 showrooms in de Benelux ✓ontvang een gratis offerte op maat!